Kan du gå i pension i Grekland med $ 200,000 av sparande?

Det finns gott om goda skäl att gå i pension i Grekland. Först, naturligtvis, det är ett vackert land. Klimatet är milt året runt och människorna är vänliga. Den livsstil är avslappnad. Restaurang måltider och färskvaror är rimligt prissatta. I själva verket är den totala kostnaden för att leva i Grekland är lägre än i de flesta europeiska länder. Dina besparingar kommer att gå mycket längre än om du bott i USA.

Självklart behöver du inte bara förlita sig på ditt sparande. När du träffar pensionsåldern, kommer Social Security att skicka en månatlig check; genomsnittet emot av amerikaner i 2015 är $ 1335. (Din egen beloppet beror på hur länge du arbetat och hur mycket du gjort.)

Du kan också ha en pension som kommer in från tidigare anställning, men det är mindre och mindre troligt i dessa dagar. Så låt oss säga att du planerar att leva på ditt Social Security check och att komplettera det genom att doppa i besparingar du har gömt undan för just detta ändamål.

Kom ihåg

Att leva i Grekland behöver du ett uppehållstillstånd som erhållits genom att tillhandahålla bevis på att du har en självständig inkomst på minst 2000 euro per månad. (I början av september 2016 växelkursen var en euro för US $ 1,12, så det är ungefär $ 2247.)

Några varningar: Du måste köpa sjukförsäkring eller riskerar att gå utan och betala för sjukvård (som kostar mindre än det gör i USA). (Se Är min sjukförsäkring Bra utomlands? och Top 10 resor sjukförsäkringsbolag.)
De delar av Grekland med stora expat samhällen är dyrare att leva i. Dina pengar kommer att pågå längre om du väljer ett mer avlägset område och leva som en lokal. Det innebär att en blygsam storlek lägenhet, i allmänhet matlagning och städning själv, och inte splurging på dyra kläder, underhållning och cocktails. (För mer information, se hur mycket pengar behöver du att gå i pension i Grekland?)
Att bo i ett mer avlägset område innebär också att du inte kommer att se så många andra amerikaner. Du kommer förmodligen att behöva skaffa ett minimum av grekiska för att klara sig bland lokalbefolkningen som inte talar mycket engelska.
Dessutom kommer du vara längre från de goda läkare och sjukhus som finns i de större centra, såsom Aten. Om du räknar med att behöva fortsatt läkarvård, bör du välja en mer central plats snarare än en avlägsen ö (dock tilltalande orden “avlägsen ö” kan låta).

Sedan finns det närings

Greklands nuvarande ekonomiska kris kan inte lösas under en längre tid. Som en expat, kommer du inte känna den åtstramning skär på samma sätt grekiska medborgare gör – men du kommer säkert se effekterna. Läs upp på den ekonomiska situationen innan något beslut fattas. Uthyrning är förmodligen bättre än att köpa och ger dig en chans att ta reda på om en gemenskap som fungerar för dig. Dessutom är det bäst att inte lägga dina pengar i en grekisk bank; använda en stor internationell bank istället.

Att hitta rätt plats för dig

Börja genom att konsultera webbplatser som Numbeo.com och Expatistan.com, som listar kostnaderna för grundläggande behoven i olika delar av landet. Tänk på dina must-haves och nice-to-haves, såsom enkel tillgång till en strand eller utrymme till trädgården. Om du flyr kalla vintrar hemma, kan du utforska Kreta, landets varmaste ö. När du har minskat din lista, schemalägga en resa för forskning på plats.

Sifferexercisen

Låt oss säga att du arbetar med en budget på cirka $ 1800 per månad. Tänk dig en plats i Peloponnesos – halvön strax sydväst om Aten. Du kommer inte vara alltför långt (149 miles) från huvudstaden, med dess goda vård, men du kommer att vara utanför spåret turist, så uppehälle blir lägre än de skulle vara i, säg, en ö i Kykladerna.

För en tvårumslägenhet utanför stadskärnan i Kalamata, pop. 54.000, kommer du att betala ca $ 265 / månad. (El, värme, vatten och sopor pickup) och Internet kommer att föra totalt ungefär $ 420 / månad. (Alla siffror är från Numbeo.com, som visas i USD.)

Du kan spendera $ 250 på livsmedel, $ 25 på transport och $ 150 på månatliga hushållskostnaderna. Om du har budgeterat $ 1800 per månad, lämnar det om $ 955 för sjukförsäkring och andra medicinska kostnader, plus äta ute, underhållning och resor – och med lite tur, tillräckligt kvar för att hantera nödsituationer.

Nu drar din månatliga socialförsäkrings intäkter från att $ 1800 per månad. Du kommer att doppa i ditt sparande till ett belopp av $ 465 per månad, eller $ 5580 per år. Med denna hastighet, kommer din $ 200.000 bo ägg varar ca 36 år. (Detta grov beräkning inte tar hänsyn till något intresse dina investeringar ta in eller omfattande resor.) Om du går i pension vid 65 års ålder, kommer att ta dig igenom till 101, bortsett från oförutsedda händelser.

Till sist

Om du väljer att gå i pension i Grekland, kommer dina besparingar sträcka längre än de skulle hemma. Var medveten om att detta är ett land i ekonomisk oro – men som kan leda till större möjligheter när det gäller att hitta prisvärda bostäder. Om du är anpassningsbar, äventyrlig och älskar solen och det blå Medelhavet, bör din $ 200.000 bo ägg kan du bosätta sig i fint. Det finns inga aktuella amerikanska utrikesdepartementet resevarningar eller varningar för Grekland, även om ambassaden föreslår undvika demonstrationer och varnar för fickstölder i turistområden.

Bosätta sig i där? Se Topp 5 Pensionering städer i Grekland: Vilket för dig? Och för en annan väl från europeiskt alternativ, se Topp 4 Pensionering städer i Portugal.